Magic Leap: Uudet kauan odotetut AR-lasit markkinoille

Magic Leap on vuonna 2010 perustettu yhdysvaltalainen startup -yritys. Yritys on vuodesta 2010 lähtien kehittänyt omaa AR-laitetta ja -alustaa melko suurella rahoituksella. Viime vuosien mittaan on jo alettu epäilemään, saako yritys markkinoille koskaan vuosia hypetettyä maailmaa mullistavaa lisätyn todellisuuden laitettaan. Nyt sen aika on vihdoinkin koittanut: esittelyssä Magic Leap One Creator Edition.

Laseja myydään toistaiseksi vain sovelluskehittäjille Chicagossa, Los Angelesissa, Miamissa, New Yorkissa, San Franciscossa ja Seattlessa. Magic Leap ei ole vielä ilmoittanut, koska aikoo tuoda lasit esimerkiksi Euroopan markkinoille. Puheita on kuitenkin ollut siihen suuntaan, että lähitulevaisuudessa laseista on tarjolla useita erilaisia ja eri hintaisia versioita eri käyttötarkoituksiin.

Lasien lisäksi pakkaukseen kuuluvat touchpad-ohjain ja Lightpack-keskusyksikö. Kuva: Magic Leap

 

Magic Leap One Creator ominaisuudet

One Creator AR-lasien hinta on 2295 dollaria, eli hipan vajaa 2000 euroa. No mitä tällä rahalla saa?

Itse lasien lisäksi mukana myyntipakkauksessa tulee touchpad-ohjain ja Lightpack-niminen keskusyksikö.  Lasien käyttämä lisätyn todellisuuden tekniikka on Magic Leapin itse kehittämä: Se lisää lasien läpi katsottaessa tosimaailman päälle ja sen kanssa yhteyteen erilaisia interaktiivisia kohteita. Näkökenttä on hieman parempi, kuin Microsoft HoloLens -laseilla.

 

Kilpailijoihin, kuten Microsoftin HoloLens-laseihin verrattuna suurin eroavaisuus on lisätyn todellisuuden tekniikan kanssa 3D-äänimaailma, jossa äänet välittyvät hyvin pienikokoisista kaiuttimista.

 

Keskusyksikkö sisältää kuusiytimisen Nvidia Parker -mobiilisuorittimen, Pascal-arkkitehtuuriin perustuvan grafiikkaohjaimen, kahdeksan gigatavua käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Käyttöaika laseilla on sisäänrakennetun akun kanssa ko noin kolme tuntia. Yhteyksien osalta lasit tukevat Wi-Fiä, Bluetooth 4.2:ta ja USB-C:tä.

Kohteiden ohjaaminen tapahtuu äänikomennoilla, eletoiminnoin, pään liikkein sekä silmien liikkeillä. Eli oikeastaan melko samalla tavalla, kuin Microsoft HoloLens -laseissa (lukuun ottamatta pään liikkeitä). Jos lasien vuosien mittainen kehitystarina kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea Wired.comin kattava artikkeli tästä. 

 

Magic Leapin kilpailijat:

Microsoft HoloLens AR-lasit
Microsoft HoloLens AR-lasit erottuu edukseen Magic Leapin One Creationiin nähden johdottomuudellaan. Microsoftin lasiessahan ei ole erillistä keskusyksikköä tai ohjaimia, vaan kaikki on rakennettu päähän puettavien lasien yhteyteen. Juuri langattomuus ja kädet täysin vapaaksi jättävä ominaisuus on HoloLens -lasien valttikortti. Akun kesto molemmissa laseissa on samaa luokkaa.

Etuna HoloLens -laseilla on myös saatavuus: Niitä on mahdollisuus jo ostaa Suomeenkin. Laseista on tulossa vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla päivitetty versio. Mekin olemme tehneet kyseisille laseille jo ensimmäiset testiprojektit ja uskommekin, että lasit ja lisätty todellisuus tulevat mullistamaan kokoonpano-, huolto- ja myyntiprosesseja.

Apple T288 AR-lasit
Applen on huhuttu tuovan markkinoille uudenlaista laitetta, jossa yhdistyy AR- ja VR-todellisuus. Applen laseissa on myös erillinen keskusyksikkö, joskin johdoton sellainen. Lasien pitäisi saapua markkinoille myös vuoden 2019 aikana.

 

Tekniset tiedot Magic Leap One Creator

Suoritin: kuusiytiminen NVIDIA Parker SOC; 2 Denver 2.0 64-bit cores + 4 ARM Cortex A57 64-bit cores (2 A57’s and 1 Denver accessible to applications)
Prosessori: NVIDIA Pascal 256 CUDA cores; Graphic APIs: OpenGL 4.5, Vulkan, OpenGL ES 3.3+
Muisti: RAM 8 Gt, tallennustila 128 Gt
Akun kesto: yhdellä latauksella käyttöaika n. 3 tuntia.
Liitännät: Wi-Fi, Bluetooth 4.2, USB-C
Hinta: 2295 $

 

Lue lisää muista laseista:

HoloLens AR-lasit, mitkä ne ovat ja vinkkejä käyttökohteisiin eri aloille
HoloLens projekti IoT-tiedon esittämiseen ja prototyypin tarkasteluun
HoloLens AR-lasit: versio 2 markkinoille jo tänä vuonna?
Applelta tulossa uusi lisätyn todellisuuden laite koodinimellä T288

 

Millä toimialoilla Magic Leapin AR-lasit tulevat mullistamaan maailmaa eniten: jäävätkö lasit lähinnä viihdekäyttöön, vai saammeko niistä todellisen kilpailijan HoloLens -laseille kaupalliseen toiminaan? Jäämme odottamaan innolla.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone