premode, dotag, mobiili, sovellus, työmaa, muistiinpano, raportti

Mullistaako DOTAG työmaaraporttien ja -muistiinpanojen tuottamisen?

Aki Vänskä

Aki Vänskä

Aki toimii Premoden toimitusjohtajana ja vastaa yrityksen viestinnästä.
Pulmatilanteissa hän on oikea henkilö keneltä pyytää neuvoa.
Aki Vänskä

Työskentelin aiemmin laivateollisuudessa työmaapäällikkönä ja esivalmistesuunnittelijana. Ennen työmaakäyntiä piti aina printata nippu piirustuksia mukaan otettavaksi ja pakata matkaan vielä kynä, kamera ja mitta. Työkohteessa piti löytää oikeat piirustukset kymmenien salkussa olevien joukosta ja kynäillä niihin merkintöjä – välillä ahtaissa ja likaisissa tiloissa. Kuvia tuli räpsittyä runsaasti.

Aivan uskomattoman hankalaa!

Takaisin toimistolle. Piirustusten mittaukset ja huomiot piti kirjoittaa puhtaaksi. Valokuvat piti siirtää kamerasta tietokoneelle ja kuvaläjästä yrittää muistella, mistä kohtaa mikin oli otettu (ja miksi kuva ylipäätään oli otettu). Muistiinpanot piti kirjoittaa puhtaaksi ja selvittää, mihin ne liittyivät. Lopuksi kuvat, mittaukset ja tekstit piti jäsennellä raportiksi, jotta työkaverit ja projektiin liittyvät henkilöt ymmärtäisivät, mistä on kyse. Sitten raportti piti vielä lähettää ihmisille sähköpostilla erillisten liitetiedostojen kera. Ihan hiton hankalaa ja työlästä!

Ryhdyttyäni ohjelmistoalan yrittäjäksi halusin tehdä työkalun, joka tekisi muistiinpanojen tekemisen ja siihen liittyvän paperityön helpommin. Tiesin, että oli olemassa leegio projektinhallintatyökaluja. Ja on yhä. Mutta: niitä ei välttämättä ole suunniteltu mobiilikäyttöön, niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi työmaalla, niitä ei ole kätevä käyttää haastavissa olosuhteissa tai ne vaativat nettiyhteyden toimiakseen (ei muuten onnistu laivan sisällä).

Lähes kaikki kokivat nykyisen toimintatavan projektin tuottavuutta heikentäväksi

Kysyin asiaa vielä joukolta laiva- ja rakennusteollisuuden yrityksiä. Niistä suurin osa olisi valmis tallentamaan piirustukset mobiililaitteelle työmaakäyntiä varten mieluummin kuin tulostamaan ne paperille. Suurimman osan mielestä perinteisellä tavalla otetuista valokuvista on vaikea ymmärtää, mistä kuvat on otettu. Melkein kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että työmaalta kerätyn tiedon jäsentäminen ja sähköiseen muotoon saattaminen manuaalisesti on aikaa vievää puuhaa. Lähes kaikki kokivat nykyisen toimintatavan kerätä, järjestellä ja jakaa tietoa eri työkohteista haastavaksi, aikaa vieväksi ja projektin tuottavuutta heikentäväksi. En ollut siis yksin.

 

Dotag korjaa tilanteen. Dotag on mobiilisovellus, joka säästää aikaa ja hermoja. Sinun ei tarvitse kuin siirtää työmaakäynnillä tarvitsemasi piirustukset ja muut dokumentit Dotag-sovellukseen ja alat tehdä muistiinpanoja työmaalla suoraan suunniteluaineistoon OFF-LINE-tilassa, verkkoyhteyttä et tarvitse (tämä on muuten Dotagin patentoitu ominaisuus). Muistiinpanojen ottamisen jälkeen teet yhdellä napin painalluksella selkeän raportin, jonka voit lähettää kaikille asianosaisille vaikka suoraan työmaalta.

Dotag säästää työaikaa

Päätimme testata asiaa ja vertasimme Dotagin käyttöä ja perinteistä paperi-kynä-kamera-tapaa. Tulokset yllättivät meidätkin: Dotagin käyttö säästää työaikaa 30 % ennen työmaakäyntiä, 50 % työmaalla ja 90 % toimistolla raportinteossa! Ajansäästön lisäksi työn laatu paranee, kun virheet vähenevät, epäselvyydet vältetään ja raportit lähtevät ajallaan. Eikä turhauta.

Dotag muuttaa DWG-tiedostot mukaan otettavaan muotoon

Homma toimii näin: Lataa tabletille Dotag-appsi sovelluskaupasta (Apple/Android/Windows). Jos tarvitset piirustuksia mukaan, heitä ne Dotagille. Se muuttaa DWG-tiedostot mukaan otettavaan muotoon, jotta voit tarkastella niitä silloinkin, kun nettiyhteyttä ei ole saatavilla.

Jätä paperihommat Dotagille!

Työkohteessa kirjoita mitat ja muistiinpanot suoraan piirustuksiin. Ota valokuvia tabletin kameralla ja merkkaa sormen näpäyksellä saman tien piirustuksiin, mistä kohdasta kuvat on otettu. Kirjoita kommentteja ja piirrä merkintöjä valokuviin. Kun kaikki on valmista, käske Dotagin luoda raportti. Dotag koostaa siihen kirjoittamasi tekstit, ottamasi valokuvat ja muokkaamasi piirrokset. Kuvista näkee, mistä ne on otettu. Mitat ja kommentit on merkitty suoraan DWG-tiedostoihin. Selkeästi ja järjestyksessä. Niin, että kaikki ymmärtävät heti.

Aki Vänskä

CEO

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone