Applelta tulossa uusi lisätyn todellisuuden laite koodinimellä T288

Applen on huhuttu kehittelevän kaikessa hiljaisuudessaan koodinimellä ”T288” uudenlaista laitetta, jossa yhdistyy AR- ja VR-todellisuus (augmented reality, eli lisätty todellisuus sekä virtual reality, eli virtuaalitodellisuus). Kehittelyssä olevat kuulokkeet/lasit (eng. Apple VR/AR headset) ovat paljon tehokkaammat, kuin mitkään muut markkinoilla tällä hetkellä olevat. Apple on ilmoittanut lasien tulevan markkinoille vuonna 2020.

On monia mielipiteitä siitä, kummat lyövät itsensä nopeammin läpi; virtuaalilasit vai lisätyn todellisuuden lasit. Oma mielipiteemme on, että virtuaalilasit jäävät enemmän tai vähemmän viihdepuolen tuotteeksi niiden sisällöntuotannon keskittyessä lähinnä peleihin tai viihdykesisältöön. Virtuaalilaseille täällä ”vakavalla puolella” tuotetaan sisältöä tänä päivänä lähinnä ergonomian tutkintaan ja opetukseen.

Tim Cook, Applen pääjohtaja, näkee lisätyssä todellisuudessa (AR) enemmän mahdollisuuksia, kuin virtuaalitodellisuudessa (VR), koska lisätty todellisuus antaa ihmisille paremman mahdollisuudet olla läsnä.

Olemme samaa mieltä Applen pääjohtaja Tim Cookin kanssa. Lisätyn todellisuuden lasit ovat huomattavasti monipuolisemmin hyödynnettävissä niin teollisuudessa kuin viihde puolella.

Esimerkkejä lisätyn todellisuuden lasien käyttökohteista voit lukea tarkemmin täältä, mutta muutama esimerkki hyödynnettävyyksistä:

  1. Volvo kokoonpanon nopeuttaminen
  2. ThyssenKrupp hissien huoltotoimenpiteiden helpottaminen
  3. Boeing koulutuksen visualisointi ja nopeutus

 

Applen uudet AR-lasit, markkinoille 2020?

Apple on jo yli kymmenen vuoden ajan kehitellyt erilaisia prototyyppejä AR- ja VR-todellisuuden parissa, joten sinällään heiltä onkin jo odoteltu tuotetta kilpailemaan esimerkiksi Mircosoft HoloLens -lasien kanssa. Tim Cook, Applen pääjohtaja, näkee lisätyssä todellisuudessa (AR) enemmän mahdollisuuksia, kuin virtuaalitodellisuudessa (VR), koska lisätty todellisuus antaa ihmisille paremman mahdollisuudet olla läsnä (lähde CNET).

Applen T288 -koodinimeä kantavissa ”kuulokkeissa” (eng. VR/AR headset) on kaksi 8K-näyttöä. Kummallekin silmälle sisältöä esitetään siis pieneltä 8K-näytöltä, mikä taas tarkoittaa paljon parempaa resoluutiota, kuin yhdessäkään nykyajan televisiossa. Lasien prototyyppi kytkeytyy vielä tällä hetkellä pc:n kokoiseen laatikkoon. Tulevaisuudessa älylaatikon koko olisi tarkoitus pienentyä mukana kulkevaan muotoon.  Laitteelle on lisäksi suunniteltu 5 nanometrin Apple-prosessoria, joka olisi paljon tällä hetkellä käytössä olevia koneita tehokkaampi.  Yhteys itse lasien ja laskentayksikön välillä on tarkoitus olla langaton, 60 GHz WiGig-yhteys, jonka 2.0 -versio valmistuu vasta 2019.

Yllä kerrotun älykuulokkeiden lisäksi Applen on huhuttu suunnittelevan jonkinlaisia älylaseja. Ei ole vielä täysin selvää, onko AR-lasit ja AR/VR-kuulokkeet yhtä ja samaa hanketta vai kahta eri hanketta. T288-koodinimi näyttää olevan useiden AR/VR -prototyyppien vakiokoodinimi, eli huhut voivat liittyä siis yhteen laitteeseen, tai ne voivat viitata erillisiin hankkeisiin. Tulevatko lasit ja kuulokkeet markkinoille 2020 nykyisillä jo tiedossa olevilla ominaisuuksilla yhtenä vai erillisinä laitteina, vai ovatko tulematta kokonaan. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla.

 

Microsoft HoloLens ja messukokemukset

HoloLens -lasit kiinnostivat ihmisiä ja vetivät puoleensa suuresti.

Palataanpa Applesta yhteen meitä innostavaan, jo olemassa olevaan, tuotteeseen; Microsoftin HoloLens AR-laseihin. Kuten hieman aavistelimmekin, olivat Microsoftin HoloLens -lisätyn todellisuuden lasit suhteellisen huikea menestys Advanced Engineering messuilla. Ihmisiä ei tarvinnut yllyttää kokeilemaan laseja, vaan jonoa riitti osittain tungokseksi asti.

Amomatic asfalttiasema Microsoft HoloLens -lasien kautta tarkasteltuna.

Messuja varten kehittelimme Amomatic asfattiasemakonfiguraattorista HoloLens -laseilla pyörivän demosovelluksen. Katso tästä video, miltä asfalttiasema näyttää lasien läpi tarkasteltuna.

Lasit jaksoivat pyörittää hyvin tunti tolkulla messuille suunniteltua demosovellusta, jolla striimattiin Amomatic asfalttiasema hologrammina keskelle messukäytävää. Lasit saivat plussaa selkeästä, paikallaan pysyvästä hologrammista ja siitä, etteivät AR-lasit aiheuta käyttäjälleen epävakaata tai huonoa oloa, kuten muut virtuaalilasit vielä tänä päivänä.

Hologrammeja aktivoidaan ja niiden kokoa skaalataan erilaisilla elekomennoilla, kuten etusormen ja peukalon liikkeen muodostamalla ”klikkauksella”.

Oma empiirinen messukokemuksemme tukee näkemystä lisätyn todellisuuden AR-lasien hyödynnettävyydestä eri aloille. Messuilla saimme aikaiseksi monia mielenkiintoisia keskusteluja ja saimme monia hyviä toteutuskelpoisia ideoita kokeiltavaksi ja toteutettavaksi.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone