Markkinoilla olevat AR-lasit vertailussa

Premode
Premode

Latest posts by Premode (see all)

Vähänkään valveutunut kansalainen ei ole voinut välttyä kuulemasta erilaisista VR- tai AR-laseista sekä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista. Erilaisia laseja onkin tarjolla kohta jo kymmeniä. Kilpailu alalla kiristyy kovaa vauhtia. Virtuaalilasien ja laajennetun todellisuuden lasien käytön arvioidaan kasvavan sadan miljardin euron markkinaksi 2020-luvun alussa.

Asennuksen ja kunnossapidon sovellusten uskotaan olevan VR/AR-lasien tärkeimpien käyttöalueiden joukossa. Asennuksen ja kunnossapidon alle mahtuu lukuisa määrä erilaisia työtehtäviä, jotka helpottuvat huomattavasti VR/AR-teknologian myötä. Uuden teknologian myötä säästöjä syntyy itse työ-, ja matkustusajassa, virheiden sekä viiveistä aiheutuvien käyttökatkosten sekä vahinkojen vähenemisestä ja osaamisen kehittymisestä.

Näin meidän näkökulmasta kannattanee keskittyä AR- puoleen, sillä tämä -teknologia muuttaa ja helpottaa erilaisia tehtäviä ja toimintatapoja hyötykäytössä. VR- puoli mitä luultavammin tulee jäämään viihdekäyttöön. Ehkä tunnetuimpia VR-, eli Virtual Reality -laseja ovat Oculus Rift ja HTC Vive. Näistä en sen enempää kirjoittele, vaan niiden ominaisuuksia voi käydä kurkkaamassa linkkien takaa. Tässä aikaisempi arkittelimme luettavaksi siitä, miksi emme koe Virtual Realityn toimivan hyötykäytössä, vaan valloittavan markkinoita enemmän hupipuolella.

AR-puoli tarjoaa paljon sellaista, mihin VR ei kykene. Lyhyesti referoiden AR-laseja voidaan hyödyntää esimerkiksi huolto- ja korjauskäynneillä, kokoonpanolinjastolla, tuotteiden havainnollistamisessa ilman prototyypin rakentamista, koneiden ja kokonaisten linjastojen seurannassa, opetuskäytössä, elämyksien tuottamisessa… lista on loputon. Ainoastaan mielikuvitus on rajana.

 

Markkinoilla olevat AR-lasit

Ohessa olemme tehneet listaa AR-, eli Augmented reality -lasien tarjonnasta, jotka ovat kehitetty ensisijaisesti yrityksille ja liiketoiminnan kehittämiseen ja tukemiseen:

Kolme kovinta, tällä hetkellä markkinoilla olevaa, AR-lasia ovat HoloLens, Meta 2 ja Magic Leap. Näiden kolmen, jo markkinoilla olevien lasien lisäksi seurantaan kannattaa ehdottomasti ottaa uutisointi myös kehitteillä olevista Applen laseista: Apple T288. Kuten on huhuttu, Apple kehittelee kaikessa hiljaisuudessaan T288 -koodinimeä kantavaa laitetta, jonka pitäisi olla tehokkaampi, kuin minkään muiden tällä hetkellä markkinoilla olevien AR-laseista. Tätä odotamme innolla.

 

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens. Kuva Premode

Microsoft HoloLens AR-lasien ehdoton ykkösominaisuus on langattomuus. Laseja käyttääkseen ei tarvitse muuta, kuin pukea ”avokypärä” päähän ja aloittaa työskentely: Lasit sisältävät kokonaisen tietokoneen Windows -käyttöjärjestelmällä.  Toinen ehdoton plussa laseille on hologrammien tarkkuus ja paikallaan pysyminen, eli tracking.  Lasit päässään voi liikkua vaikka kokonaisen varastorakennuksen alueella ja laite muistaa hologrammien paikat. Päivänvalossa hologrammien tarkkuus hieman kärsii, mutta sisätiloissa kuviot pääsevät oikeuksiinsa. Toinen ”huono” puoli on hieman suppea näkökenttä, johon käytön aikana tosin tottuu. Toisaalta: lasien 2 versioon on povattu parannusta tämän asian tiimoilta. Käyttäaikaa laseilla on akun kanssa 4 tuntia.

Lue aikaisempi blogimme Microsoft HoloLens -lasien mahdollisuuksista tästä

 Meta 2

Meta 2 AR-lasit. Kuva: metavision.com

Lasit ovat kuin Microsoft’s HoloLens, mutta hintaa on puolet vähemmän. Testaajat ovat kehuneet lasien tehokkuutta myös kilpailijaansa paremmaksi. Yksi ehdoton plussa hinnan liksi on HoloLensiä laajempi piirtoalue. HoloLensin läpi katsellessa esineiden täytyy olla todella pieniä tai todella kaukana, jotta ne piirtyvät kokonaan. Meta osaa esittää valmistajansa mukaan kolme kertaa leveämpiä hologrammeja.
Yksi suuri miinus Meta 2 -laseilla kuitenkin on: Toisin kuin Microsoft HoloLens tai Magic Leap One Meta 2 on  yhdistettävä perinteiseen tietokoneeseen, eli se on suunniteltu käytettäväksi paikallaan olevassa paikassa ilman kykyä vaeltaa todellisessa ympäristössä.

Amerikkalaislaseja saa myös Suomeen, näin ainakin on luvannut yrityksen Suomesta kotoisin oleva teknologiajohtaja Kari Pulli, joka on aikaisemmin tehnyt uraa mm. Nokialla, Nvidialla ja Intelillä. Meta syntyi vuonna 2013 menestyksekkään Kickstarter-kampanjan takana, ja markkinoille lasit pääsivät vuonna 2017.

 

Magic Leap

Magic Leap AR-lasit. Kuva Magic Leap

Magic Leap on vuonna 2010 perustettu yhdysvaltalainen startup -yritys. Yritys on vuodesta 2010 lähtien kehittänyt omaa AR-laitetta ja -alustaa melko suurella rahoituksella ja hartaudella. Viime vuosien mittaan on jo alettu epäilemään, saako yritys markkinoille koskaan vuosia hypetettyä maailmaa mullistavaa lisätyn todellisuuden laitettaan.  Tosin saatavuus rajoituu tällä hetkellä USA:n puolelle.

Microsoftin HoloLens-laseihin verrattuna suurin eroavaisuus on lisätyn todellisuuden tekniikan kanssa 3D-äänimaailma, jossa äänet välittyvät hyvin pienikokoisista kaiuttimista. Magic Leap One on melkein kuin HoloLensin ja Meta 2 risteytys. Kuulokkeet pitää kytkeä tietokoneeseen, joka kuitenkin on mukana taskussa kulkeva pieni yksikkö. Yksin tehtävä on käsitellä dataa ja grafiikkaa.

Lue aikaisempi kirjoituksemme Magic Leap laseista tästä.

Muita samankaltaisia AR-laseja

Google Glass Enterprise Edition

Google Glass Enterprise Edition. Kuva Google

Google on viimeisten parin vuoden ajan kehittänyt yli 50 yhteistyökumppanin kanssa älylaseja. Yhteistyössä ovat mm. AGCO: n, Dignityn, DHL: n, Volkswagon.  Laseja on tarkoitus käyttää teollisuuden aloilla esimerkiksi kokoonpanolinjastolla. Ilmeisesti lasien saatavuus rajoittuu ainoastaan Googlen yhteistyökumppaneille, joiden kanssa laseja on testailtu ja kehitetty jo muutamia vuosia erilaisissa työtehtävissä ja -kohteissa.

 

ODG R-7 Smartglasses System

Osterhout Design Group, tai lyhemmin ODG tunnetaan erilaisten älylasien ja -laitteiden valmistamisesta isommille toimijoille, kuten Yhdysvaltain armeijalle, mutta nyt sen tuotteet ovat tulossa myös kuluttajille. Lasit muistuttavat HoloLenssejä, mutta ovat huomattavasti pienempiä, kevyempiä ja muutenkin karsitumpia malleja. ODG:ltä kerrottiin, etteivät lasit pysty tarkkailemaan käyttäjän liikkeitä yhtä hyvin kuin HoloLensit, mutta siihen sitä ei ole tehtykään.

R-7 ei tarvitse erillistä tietokonetta, sillä laitteessa on oma mobiililaitteisiin tarkoitettu prosessorinsa (ODG n.d. a). Laitteen tietoliikenneyhteys toimii wifin kautta.

 

Ohessa vielä taulukkomuodossa käsiteltävien AR-lasien tekniset ominaisuudet:

Microsoft HoloLens, Meta 2, Magic Leap, ODG R-7 vertailussa

 

Tutustu Augmented Realityn saralla tarjoamiimme palveluihin tästä!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone