Lisätty todellisuus tuo etäläsnäoloon uusia mahdollisuuksia

Lisätty todellisuus vie etäläsnäolon aivan uudelle tasolle koneiden ja laitteiden rakennus-, huolto-, ja korjaustilanteissa.

Etäläsnäololla tarkoitetaan perinteisesti siis tilannetta, jossa viestintäteknologiaa, kuten puhelin-, tai videoyhteyttä hyödyntäen voi ilman fyysistä läsnäoloa osallistua palavereihin tai muuhun toimintaan. Tällainen toimintatapa on varmasti etenkin toimistotyötä tekevälle tuttua. Hyvä esimerkki 2000-luvun etäläsnäolon uudesta muodosta on mm. Robottiteknologia. Robottia voidaan ohjata esimerkiksi toiselta puolelta maailmaa ja niitä voidaan lähettää tilanteisiin, joihin ei syystä tai toisesta ihminen ole kykeneväinen menemään.

Myös AR-lasien markkinoille tulon myötä ja lisätyn todellisuuden yleistyessä ja erilaisten koneiden huolto-, ja korjaustoimenpiteet onnistuvat entistä helpommin ja tehokkaammin. Ohessa katsaus tähän:

 

Perinteiset menetelmät huolto- ja korjaustoimenpiteissä

Konetta käyttävällä työntekijällä ei useinkaan ole itsellään tarvittavaa asiantuntemusta ongelman ratkaisemiseksi, eikä välttämättä edes paikalle saapuvalla yleishuoltomiehellä. Perinteinen puhelinneuvonta on helppo keino ratkaista pienempiä ongelmia, mutta suurempien ongelmien korjaaminen on usein hankalaa ilman näköyhteyttä. Puhelimessa ongelmien ja ratkaisujen selittäminen on haastavaa, sillä huoltohenkilön ja asiantuntija eivät välttämättä löydä oikeita sanoja selittämään näkemäänsä tai tarvittavia korjaustoimenpiteitä. Vielä haastavammaksi tilanteen tekee mahdollisesti käsien vapauttaminen puhelimesta tarvittavia toimenpiteitä varten.

Usein paikalle joudutaan kutsumaan erillinen asiantuntija, jonka saapumiseen voi mennä jopa päiviä. Tänä aikana kone on käyttämättömänä ja pahimmillaan jopa koko tuotanto seisoo. Myös huoltomiehen käynnistä tulee omat kustannuksensa. Taloudellisessa ja tuotannollisessa mielessä huoltotoimenpiteet voivat tulla hyvinkin kalliiksi.

 

Lisätty todellisuus osana huolto- ja korjaustoimenpiteitä

AR-lasien markkinoille tulon myötä ja lisätyn todellisuuden yleistyessä ja erilaisten koneiden huolto-, ja korjaustoimenpiteet onnistuvat entistä helpommin ja tehokkaammin. Uskomme, että esimerkiksi Microsoft HoloLens AR-laseille, joille olemmekin testailleet jo muutamaa sovellusta, tuovat helpotusta erilaisiin toimenpiteisiin ja sitä kautta tehokkuutta ja taloudellisia säästöjä. Esimerkiksi Thyssenkrupp on saanut huimia säästöjä aikaan hissien huollossa tällä tekniikalla.

Koneen ilmoittaessa huolto- tai korjaustoimenpidetarpeen, huoltohenkilö laittaa HoloLens AR-lasit päähänsä ja avaa tarvittavan sovelluksen. Silmien eteen aukeaa näkymä, jossa huoltaja näkee suoraan, mistä palvelupyyntö on tullut. Samalla virtuaalisella työpöydällä heijastuu yleiskatsaukset esimerkiksi toimeksiantoihin, uusimmat ilmoitukset koneen toiminnasta, sekä aikaisemmin tehdyt muistiinpanot ja huoltotoimenpiteet. Osia voidaan suurentaa sekä tarkastella lähemmin eri kulmista. Näin ollen ongelman hahmottaminen onnistuu paljon nopeammin. Avuksi voidaan ottaa vielä videopuhelu, jonka kautta kaukana oleva asiantuntija pystyy tarvittaessa antamaan lisäohjeita nähden samanaikaisesti huoltajan kanssa sama näkymän omalta tietokoneeltaan.

IoT-teknologian avulla koneisiin voidaan lisätä sensoreita, jotka kerätyn datan avulla ennakoivat huoltotoimenpiteet, sekä niille sopivat ajankohdat. Tällä tavoin saadaan aikaiseksi yhä tehokkaampaa toimintaa ja vähemmän seisokkeja tuotannossa.

 

Yhteenveto

Erillisiä huoltokäyntejä voidaan jättää jopa kokonaan pois ja huoltoon tai korjaukseen käytetty aika pienenee useita tunteja, puhumattakaan taloudellisista säästöistä. Kuten aiemmin kirjoitin, esimerksi Microsoft HoloLens AR-laiseille pystyy rakentamaan sovelluksia, joilla helpotetaan huomattavasti työskentelyä. Mahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään tämän kaltaiseen tekniikkaan, vaan laseja pysyy hyödyntämään monissa muissakin tapauksissa.

Lue lisää aiheesta:

Esimerkkejä Microsoft HoloLens -AR-lasien mahdollisuuksista

Meidän ensimmäiset projektit HoloLens-laseille 

HoloLens AR-lasit: versio 2 markkinoille jo tänä vuonna?

Magic Leap: Uudet kauan odotetut AR-lasit markkinoille

HoloLens AR-lasit, mitkä ne ovat ja vinkkejä käyttökohteisiin

 

Kiinnostuitko? Onko Sinulla visio tai idea, jonka voisimme jalostaa käyttöön?

Ota yhteyttä: Aki Vänskä, tel. +358 44 777 0744

 

 

Lue muita blogejamme tästä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone